lauantai 11. helmikuuta 2012

VALMIINA../ READY..
Ruohon leikkuusen..
To cut the grass...

.....................

Heippa!

Niin, vielää ei kaiveta ruohonleikkuria..
kuva on viime kesältä..
Mutta
nyt esitän toiveen,
että alkaisitte kirjoitella tänne kommentteihin
omia puutarhasuunnitelmia,-ideoita,
-haaveita,-kokemuksia,
-kokeiluja..
On niin hauskaa alkaa suunnitella kevättä
ja kesää ja vielä jakaa sitä muiden kanssa!

Itse olen puutarhassakin aika suur´piirteinen
ja kokeilen monasti ihan hassujakin juttuja.
Ja monasti myös tulee tehtyä "virheitä",
vaan eipä tuo niin haittaa..

Olisi kivaa saada kaikenlaisia vinkkejä!
Ihan vaikka, että mikä varmuudella onnistuu,
tai mitä ei ehkä kannata kokeilla..

Ja mitä olette kasvattaneet astioissa
ja millaisia hupaisiakin astioita/esineitä
olette kasveille/kukille kokeilleet..

Myös muita aiheeeseen liittyviä
kuten kasvimaan perustus-, kasvitukien rakentelu vinkkejä,
mieluusti vastaanotetaan.

Ja todella mieluusti laittaisitte myös linkkivinkkejä!
Ne voivat olla blogeihin
tai muuhun aiheeseen sopivaan!

SIIS:
Linkkejä ja vinkkejä
toivotaan tänne!
KIITOS!

Nyt on hauskaa alkaa haaveilla/suunnittella!

Niin,että sitten,
kun kevät koittaa,
ollaan
VALMIINA!

...........

ILOISIN TERVEISIN
Riitta Sinikka

Lähiaikona tulossa puutarha-aiheiset arpajaiset.

TÄSSÄ LINKKIVINKKI,
minkä antoi Famu falsetissa.
WWW.PUUTARHA.COM

Prusiluskan hauska "Pytty-vinkki" TÄSSÄ


Tylsän Mörököllin ihana PUUTAHAPOSTAUS TÄSSÄ

20 kommenttia:

Valua Kuvasa kirjoitti...

Ihana kuva TAAS kerran. Puutarhaunelmia on jo täälläkin.:) Meillä alkaa täysin uuden pihan perustaminen. Siinä on kauheasti haastetta saada edes perusnurmikko itämään ja kasvamaan. Neuvoja olen kysellyt monesta paikasta, mitä uuteen pihaan kannattaa laittaa.

Koska tontti on iso, ei kaikkea tietenkään laiteta nurmelle. Puuntaimia joudun istuttamaan helle- ja näkösuojaksi, rakentamaan aidan autotien puolelle, ettei pikkuisemme juokse tielle, yms. Kasvimaa meillä on ollut jo monena vuotena. Sinne tulee perusjuttuja, kuten porkkanaa, sipulia, perunaa, punajuuria....

Sellaisen hyvän neuvon sain, että viljelyt kannattaa nostaa työskentelytasolle vaikkapa puulaatikoiden avulla. Sinne uusi ravittu multa, niin rikkaruohojakaan ei tule niin paljon kuin vanhaan maahan. Myös se säästää selkää, kun ihan kaikkea ei tarvitse köykkiä maantasalla.

Haaveilen kasvihuoneesta, mutta tiedän, etten saa sitä ainakaan vielä tänä vuonna. Meillä on ihan liian paljon muuta tekemistä, rakentamista ja maksamista talossa ja pihassa, joten kasvihuoneen tekeminen saa odottaa vuoden tai enemmän. Minikasvihuonetta aion kokeilla. Sen voi rakennella vaikkapa rakennukselta jääneistä jämäkapuloista ja kierrätyspurnukoista.

Tällaisia ihan tavallisia unelmia siis, maata myllertäviä kuitenkin.:D

Irmastiina kirjoitti...

Voi, minulta et tule vinkkejä saamaan...eipä ole paljon niitä antaa... Olen tälläinen myöhäisherännäinen tähän puutarha juttuun...☺

Edellisen talon aikana, ei tullut pieneen mieleenkään puutarhaa sisustaa ja elellisessä kodissa, paritalossa, ei puutarhaa pahemmin ollut.

Nyt on haaveita sitäkin enemmän...esimerkiksi haluaisin tuollaisen käytävän, joka kuvassa on.....haluaisin... en edes tiedä mitä haluaisin ja siksi olen niin innoissani tästä sinun puutarhablogistasi...josta löytyy ihania ideoita, josko vaan osaisin ne toteuttaa...

Sisko kirjoitti...

No voih! Eipä ole apua paljon minustakaan. Ei ainakaan millään kokemuksen syvällä rintaäänellä tule vinkkejä täältä. Ei puutarhaa. Lasitettu parveke kohti etelää 375cmx130cm ja kissan takia lasit ovat vielä suurimmaksi osaksi kiinni. Kissa 6. kerroksen parvekekaiteella lasien takana on sydäntä raastava näky! Mutta niin on tuo ruohonleikkurikin! En tiedä kumpi on pahempi nurmikolla, tuo vai kaksi metriä lunta. Ehkä minulla vaan on huonoja muistikuvia kohtaamisesta tuon lajityypin kanssa.
On ihanaa, että kesä lähestyy ja saa seurata lumotun puutarhasi tapahtumia. "Jo Karjalan kunnailla lehtii puut ja Karjalan koivikot tuuhettuu, käki kukkuu siellä ja kevät on..." ihan pian se on täälläkin! Sitten pääsen hankkimaan parvekkeelle niitä kasveja joiden tiedän selviävän siinä akvaariossa ja lisäksi vielä kaltaiseni puutarhurin kynsissä!

Heidi kirjoitti...

Ei minullakaan juurikaan vinkkejä ole, unelmia sitäkin enemmän:) Ensi kesänä meidän pitää aidata piha, jotta koirulimme pysyy pihallaan. Ensin ajattelin, että aitaamme vain takapihan, mutta nyt ajattelinkin, että aitaus saa mennä etupihalle asti talon toiselta sivulta, niin tulee neitoselle kunnon reviiri. Ja etupihalle sitten joku kaunis portti. Kukkapenkin perustin viime kesänä, hankin kauniita pioneita ja muita, mutta eikös naapurin mies siirtänyt meidän ratapölkyt tontiltaan (olivat tontin rajalla, mutta kai sitten kuitenkin muutaman sentin hänen tonttinsa puolella) kauniiden kukkieni päälle! Siinä meni innostus siihen penkkiin. Joten tänä kesänä on tavoitteena ratapölkkyjen nostelua ja kukkien istutusta, hih;)

Taina kirjoitti...

Viime kesä menikin kättä sairastaessa ja puutarha rehotti lähes itsekseen. Joten suunnitelmissa olisi ottaa sitä haltuun taas, edes vähän. Paria perennapenkkiä olen ryhtynyt kunnostamaan ja niissähän riittää vieläkin puuhaa. Kasvihuoneeseen sain viime kesänä uudet istutusaltaat ja nyt siis on mahdollisuus laittaa sinne muutakin kuin tomaatteja, mutta mitä laittaisin?

Riitta Sinikka kirjoitti...

VALUA KUVASA, IRMASTIINA, SISKO, HEIDI ja TAINA,heippa! Kiitos mukavista kommenteistanne! Mun piha/puutarha on vähän sitä ja vähän tätä. Innostun millon mistäkin ja noita romujakin riittää, joten eipä täällä mikään ainakaan hieno systeemi ole. Hassu piha ennemminkin. Minusta on silti mukavaa puuhastella voimieni ja innostuksen mukaan kasvien parissa. Yhtä lailla sisäkasvien kuin ulko-. Vinkit ei tarviikkaan olla mitään "ihmeellisiä" vaan riittää kun iloitsee ihan pikkuruisista jutuista. Noi raparperit olen saanut kasvamaan hyvin, kiitos tyttäreltäni saamasta hevosen lannasta. Raparperit ovat aikansa noin muhkeita ja sitten alkavat "kutistua". Iloisia suunnitteluhetkiä!

Famu falsetissa kirjoitti...

Puutarhuri, joka lähettää minulle joka perjantai perjantaipostia, kertoi eilen miten saakasvatettua kurkkuja, joista saa sydämenmuotoisia viipaleita. Löytyy osoitteesta www.puutarha.com

Riitta Sinikka kirjoitti...

FAMU FALSETISSA,heippa! Kiitos ihanasta vinkistä! Mukavaa päivänjatkoa!

Saraheinä kirjoitti...

Hyvä idea, Riitta-Sinikka, kerätä näitä vinkkejä yhteen paikkaan. Minultakin on ne käytännössä hyväksi koetut vinkit hakusessa... olen entiseltä ammatiltani puutarhuri, mutta ensi kesä on vasta toinen, kun pääsen touhuamaan omassa puutarhassa. Tavoittelen siellä helppohoitoista, kukkivaa pihaa, jossa luonnonkasvit, perinnekasvit ja puutarhakasvit kukkisivat yhdessä sulassa sovussa. Olen valinnut kukkapenkkiini kukkia, jotka kylväytyvät itsestään. Minun tehtäväkseni jää vaan rikkaruohojen kitkeminen, eikä sitäkään ole paljon, sillä istutus on niin tiheä, ettei niille jää tilaa. Sormustinkukka, illakko, lemmikki, silkkiunikko, harjaneilikka, sinilatva, akileija, harakankello, päivänkakkara ovat tälläisiä helposti kylväytyviä kukkia. Jos penkkiin jää aukkopaikkoja, niihin voi laittaa yksivuotisia kesäkukkia. Lisää vinkkejä tulee vähitellen blogiini, jota olen kirjoittanut tosin vasta kuukauden verran.

mustakissa kirjoitti...

Olen itsekin miettinyt puutarhablogin perustamista ensi kesäksi. tästä saatan saada sille lisää pontta.
Hassuja astioita ei ehkä vielä minun pihastani löydy, mutta esim. hopeahärkkiä olen istuttanut menestyksekkäästi kannon sisään. Kasvihuone on intohimoni ja siellä kasvaneet tomaatit ja kurkut, nam. Yritän saada puutarhani sellaiseksi, että sitten kun en sitä jaksa enää hoitaa, se saa villiintyä ja olla silti kaunis. Vanhat perennat ovat lähellä sydäntäni, mutta hyötyviljelmien puolella olen kiinnostunut kokeilemaan esim. goiji-marjaa ja kiiwiä. Yrtit ovat myös must juttu :D

Prusiluska kirjoitti...

Haaveilen niin monista jutuista. Haaveilen siitä, että omenapuut jotenkin ihmeesti pelastuvat, vaikka pupujussit ovat käyneet niitä nakertelemassa. Haaveilen rehevästä pengerpuutarhasta ja pionipenkistä ja päärynäpuista (ei onnistu viitosvyöhykkeellä) ja kasvihuoneesta täynnä chilipaprikoita ja .....
Joitain hassunhauskoja juttuja on tullut toteutettuakin, kuten kuva osoitteessa http://prusiluska.blogspot.com/2011/07/pytyn-uusiokayttoa.html kertoo.

pitsienkeli kirjoitti...

Hyvä idea.Kevät ja kesäkin on täällä varmasti piankin,kun yhdessä suunnitellaan.
Mulla on nyt päällimmäisenä mielessä kasvimaan laajennus.Kasvihuoneestakin haaveilen,mutta en tiiä vieläkö ensi kesäksi.Semmonen vanhoista ikkunoista rakennettu olis kyllä unelma=)Niin ja taloon kiinni,ja makuuhuoneen eteen,jotta ikkunasta tulvisi iiihana tomaattien tuoksu huoneen sisälle=)Jatketaan....

Riitta Sinikka kirjoitti...

SARAHEINÄ, MUSTAKISSA, PRUSILUSKA ja PITSIENKELI,heippa ja kiitos mielenkiintoisista kommenteista! Puutarhablogeja on hauskaa saada lisää,uusista ja vanhoista saa mieluusti laittaa tänne vinkkejä,samoin kuin muistakin sivuista,missä on jotakin aiheeseeen liittyvää. Yritän tehdä jossain vaiheessa listaa vinkkilinkeistä puutarhaan tai kasveihin ja niihin liittyviin juttuihin.
Pupujusseja täälläkin aikalailla...
Viime syksynä istutin kukkasipulit rautaverkkopusseissa maahan, sillä edellis keväänä puput olivat pistelleet poskeensa niin paljon kukkasipuleita. Ainakin luulen,että ne olivat jäniksiä, eikä myyriä tai muita.
Hyvää päivänjatkoa kaikille!

Maribel kirjoitti...

Hei! Kiva lueskella,kevät on niin mukavaa aikaa,kun odottelee että puutarhaan pääsee töitä tekemään, innolla aina mutta se into viilenee pikkuhiljaa kesän mukana, viime kesänä rakennettiin iso altaani, ja tälle kesälle olisi toivomus patiosta ja ehkä sen viereen kasvihuone, mutta en ole päättänyt vielä, tuleeko se tänä kesänä, kukkia täytyy saada lisää,kun viime kesänä tein uutta tilaa niille.En ole taitava siemenistä itse kasvattamaan, joten keväällä teen matkan lähimpään kasvitarhaan josta saa kaikkea kivaa, ja varmasti sitten kasvavatkin. Terveisin Marika

Riitta Sinikka kirjoitti...

MARIKA,heippa! Kiitos kommentista! Sama täällä, kyllä into pikkuisen aina hiipuu kesän mittaan, mutta eipä tuo niin haittaa..Tämä haaveilu/suunnittelu on yksi ihanemmista jutuista mun mielestä ja siksi lähes yhtä "tärkeä" osa "puutarhan hoitoa". Minäkin mieluusti ostan taimia, sillä en meinaa saada riittävän vahvoja taimia siemenestä. Mutta taidan silti yrittää jotakin..saa nyt nähdä..Iloista kevään odotusta!

Marru kirjoitti...

Ihanaa, täältä vois kai sit itsekin saada vinkkejä ;))
Haluaisin ihanan kukkaloisteen pihalleni... mutta nytkin keväästä aikomus kaivaa yksi penkki kokonaan ylös rikkaruohojen takia. Muutama vuosi sitten tein sen saman työn samaan penkkiin :/
Mä oon surkee noiden kukkien kanssa, mutta siltin joka kevät uusia kukkasia (yksvuotisii ja monivuotisii)hankin!

Riitta Sinikka kirjoitti...

MARRU,heippa! Juu,ajattelin,että mahdollisesti olis monelle muullekkin kaikista vinkeistä iloa, ei ainoastaan mulle. Minäkin haaveilen kukkaloistosta. Monet kerrat tulee myllättyä penkkejä,mutta toisaalta se on myös mukavaa. Luulen,että puutarha ei koskaan tule valmiiksi, eikä täällä ainakaan "täydelliseksi". Se kait on osa viehätystä, että aina tulee vaihdettua suunnitelmia ja aina haluaa kokeilla toisin ja uuttakin. Innolla vaan kohti uutta kevättä,uusia "haasteita", (ehkä pikkupettymuksiäkin..ainakin mulla) ILOISTA päivänjatkoa!

Helena kirjoitti...

Dags att börja drömma är det allt!
KRAM från mig!

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Minullakaan ei ole vinkkejä annettavana, eikä juuri linkkejäkään. Mutta jonkun verran innostusta saattaa saada puutarha-aiheisista keskustelufoorumeista, kuten Puutarhanetistä ja Klorofyllistä :) Ja olen vieläpä tosi surkea suunnittelija. Kaikki yleensä syntyy spontaanisti, moni asia ihan hetken mielijohteesta. Nyt on intoa uuden kasvukauden odotukseen tuomassa viimekesäiset istutukset. Kiva nähdä mitä niistä tulee. Aika paljon puita, metsikkökasveja ja perennoja :)
laitoin blogiini puutarha-aiheisen postauksen ;)

Riitta Sinikka kirjoitti...

HELENA,hej! Tack! Kram från mig!

TYLSÄ MÖRÖKÖLLI,heippa! Kiitos kommentista ja vinkkisi oli ihana, "kävin"puutarhassasi ja ihastuin kukkaloistoon! Mukavaa kevään odotusta!